Włochy to kraj słynący z licznych zabytków, wspaniałego wina i kuchni. Do tego kraju należy między innymi położona na Morzu Śródziemnym Sycylia. Jednym z ważniejszych miast na wyspie jest Katania.
Kilka słów o historii miasta
Sycylia oraz położone na niej miasta, to świat sam w sobie. Sycylia jest największą wyspą położoną na Morzu Śródziemnym. Znajduje się na niej największy, wciąż aktywny wulkan Europy. Katania jest miastem, które zostało zbudowane u podnóża Etny. Od tysięcy lat wyspę zamieszkiwały bardzo różne ludy. W efekcie powstał region wyróżniający się wyjątkowymi cechami.
Katania jest miastem założonym u podnóża Etny jeszcze przed naszą erą. W początkach swego istnienia miasto było grecką kolonią. Katania wielokrotnie przechodziła z rąk, wielokrotnie też była niszczona przez lawę z wybuchającej Etny i trzęsienia ziemi. Wyjątkowo tragicznie w dziejach miasta zapisał się wiek XVII. W tym stuleciu miasto zniszczył nie tylko wybuch Etny, ale także trzęsienie ziemi. Po tych wydarzeniach Katania odrodziła się jako zupełnie nowe miasto zbudowane w stylu baroku sycylijskiego. Odwiedzając Katanię warto zobaczyć jej zabytkowe świątynie. Aż cztery z nich związane są z kultem świętej Agaty Sycylijskiej. Jedną z nich jest katedra. Pozostałe świątynie mieszkańcy miasta nazywają Trittico Agatino. Do zabytkowych miejsc, które warto zobaczyć należy również kaplica Bonajuto zbudowana w stylu bizantyjskim około VI wieku. Koniecznie też trzeba znaleźć trochę czasu na zobaczenie palazzo Biscari. Przepiękny widok na morze roztacza się z Piazza IX Aprile. Turyści, którzy odwiedzają Katanię powinni pamiętać, że wiele zabytkowych obiektów jest zamkniętych po godzinie 13.00. W poniedziałki zamkniętych jest większość muzeów. Świątynie zaś można zwiedzać tylko od poniedziałku do soboty.
W Katanii można dobrze zjeść
Współczesna Katania to miasto, które jest pełne temperamentu. Otacza je barokowy blask. W mieście tym można bardzo dobrze zjeść. Miejsca z jedzeniem w Katanii czekają na turystów niemal na każdym kroku. Można zjeść zarówno w tratoriach, pubach, restauracjach. Wyjątkowo tanio, ale też smacznie można zjeść też wprost na ulicy. Należy pamiętać, że w restauracjach nie tylko w Katanii doliczana jest do rachunku kwota od 1 do 3 euro. Jest to opłata pobierana w tym regionie za nakrycie do stołu. Taniej można więc zjeść decydując się na jedzenie na stojąco przy barze. W restauracjach podawane jest zarówno wino butelkowane, jak i lokalne. Wina lokalne bardzo często są niemniej smaczne niż te butelkowane. Serwowane są zawsze w karafkach. Pojemność karafek jest bardzo różna. Wino lokalne może więc zostać podane w karafce o pojemności 0,25 l, 0,5 l lub 1 l. Najtańsze jedzenie czeka na klientów w barach. Wiele z nich jest czynnych przez całą dobę. W barze można się najeść do syta wydając nie więcej jak 3 euro. W barach serwowane są także śniadania (z reguły na słodko), a niektóre zapraszają także na lunch.
Osoby, które chcą spróbować lokalnych przysmaków koniecznie powinny wybrać się wieczorem na ulicę Via Plebiscito.