Używając ekologicznych jednorazowych opakowań do zapakowania posiłków na wynos ma dla naszego środowiska i dla nas samych wiele korzyści.
Ponieważ plastikowe opakowania jednorazowe nie są zazwyczaj poddawane recyklingowi i zaśmiecają nasze środowisko, musimy przejść na używanie produktów wykonanych z bardziej ekologicznych i przyjaznych materiałów. Trzeba jednak wziąć pod uwagę wiele czynników, aby takie opakowanie było nie tylko przydatne, ale również ekologiczne lub zrównoważone i bezpieczne dla społeczności i środowiska przez cały cykl użytkowania oraz rozkładu. Opakowania jednorazowe muszą również spełniać kryteria rynkowe dotyczące wydajności i kosztów, aby takie rozwiązania były ekonomiczne dla przedsiębiorców. Aby produkty jednorazowe były zaliczane do ekologicznych, powinny być pozyskiwane, produkowane, transportowane i poddawane recyklingowi przy użyciu energii odnawialnej. Do produkcji można używać surowców odnawialnych, jak rośliny, lub pochodzących z recyklingu.
Zasadniczo aby produkt był uznany za ekologiczny, musi być wykonany z materiałów przyjaznych dla środowiska, biodegradowalnych i nadających się do ponownego wykorzystania lub recyklingu.
Jeśli są wykonane z produktów pochodzących z recyklingu, ślad węglowy opakowań jednorazowych zostanie znacznie zmniejszony. Podobnie, jeśli opakowanie jest wykonane z naturalnych materiałów, takich jak bambus czy inne rośliny, papier lub tektura, rozwój takich produktów w rzeczywistości powoduje wyciąganie węgla ze środowiska. Jeśli chcesz, aby twoja firma była neutralna pod względem emisji dwutlenku węgla, najlepszym rozwiązaniem są opakowania jednorazowe do pakowania przyjazne dla środowiska, jak jednorazowe pojemniki na zupę. Jeśli opakowanie jest wykonane z materiałów naturalnych, oznacza to, że będzie biodegradowalne. Plastik nie jest łatwo biodegradowalny, jego rozkład zajmuje setki, jeśli nie tysiące lat, uwalniając po drodze szkodliwe chemikalia. Niektóre ekologiczne opakowania, takie jak ekologiczne produkty papierowe, będą nawet nadawać się do kompostowania.