Niezależnie od tego, czy jesteś zupełnie nowym kucharzem, czy doświadczonym, w kuchni jest wiele źródeł frustracji.
Bez względu na to, jakie masz umiejętności kulinarne, drobne niedogodności mogą sprawić, że przygotowanie posiłku będzie o wiele bardziej stresujące. Oto kilka wskazówek kulinarnych, które pomogą Ci przygotować posiłki bardziej płynnie.Kiedy odkładasz zioło lub przyprawę, upewnij się, że jest ciemne i chłodne. Jeśli zostaną wystawione na działanie światła, ciepła lub wilgoci, stracą wiele ze swojego smaku. Zwykle zioła i przyprawy mielone zachowują świeżość przez około rok. Całe przyprawy zwykle zachowują swój smak przez około 3 do 5 lat. Będą trwać najdłużej, gdy są odpowiednio przechowywane.Jeśli uważasz, że kawałek jedzenia, który zamierzasz ugotować, nie wygląda dobrze lub może być zepsuty, zawsze zachowaj ostrożność i wyrzuć go. Lepiej stracić kilka dolarów, niż kosztować kolejne kilka tygodni od zatrucia pokarmowego.Aby ciastka nie spadły płasko, wymieszaj ręcznie gęste ciasta drewnianą łyżką. Miksery elektryczne wtłaczają do ciasta zbyt dużo powietrza, co powoduje, że ciastka spadają podczas pieczenia. Tymczasem, używając drewnianej łyżki do delikatnego mieszania gęstych ciast, takich jak ciasto marchewkowe, chronisz konsystencję ciasta przed wchłanianiem zbyt dużej ilości powietrza.Aby uzyskać najbardziej wilgotny chleb bananowy, obierz, a następnie zamroź banany na następny bochenek. Banany umieszczone w przykrytym pojemniku w zamrażarce pochłaniają wilgoć z procesu zamrażania, a ten mały dodatkowy „sok” ma długą drogę. Twój chleb będzie nie tylko bardziej wilgotny, ale także będzie miał bardziej intensywny smak banana.Można gotować zdrowo, nie porzucając wszystkich bogatych, kremowych dressingów, które mogą wnieść tak wiele smaku. Jedną z metod jest użycie jogurtu w stylu greckim jako zamiennika majonezu.
Połowę majonezu wskazanego w przepisie należy zastąpić jogurtem.
Daje to ten sam wspaniały smak, jednocześnie zmniejszając niezdrowe działanie majonezu.Kiedy zamierzasz usmażyć jedzenie, użyj długich szczypiec, aby dodać jedzenie do oleju. Przez około pięć sekund trzymaj żywność tuż pod powierzchnią oleju i wypuść ją. Umieszczając w ten sposób żywność w oleju, zewnętrzna strona żywności zostanie uszczelniona i prawdopodobnie nie przyklei się do patelni.Nawet skromna kanapka może skorzystać z odrobiny wiedzy kulinarnej. Majonez, musztardę i inne przyprawy należy rozłożyć równomiernie od krawędzi do krawędzi chleba kanapkowego. Poprawia to konsystencję i zapewnia, że każdy kęs kanapki czerpie korzyści z przypraw. Równomierne rozprowadzanie zapewnia za każdym razem doskonałe rezultaty kanapkowe.Bakłażany mają tendencję do czernienia się podczas gotowania, chyba że odpowiednio je traktujesz. Dodaj łyżkę mleka do zimnej wody do gotowania i dodaj roślinę do tej mlecznej wody. Bakłażan nie zmieni koloru podczas gotowania i sprawi, że Twoje danie będzie bardziej apetyczne, gdy go podasz.Jeśli pieczesz pieczeń i masz mało czasu, pamiętaj o pozostawieniu kości. Pomoże to mięsu szybciej się gotować, ponieważ ciepło zostanie przeniesione do środka pieczeni przez kość. Po zakończeniu po prostu unikaj kości podczas krojenia mięsa.Jest wiele rzeczy, które możesz zrobić, aby pozbyć się stresu związanego z gotowaniem. Teraz, gdy przeczytałeś ten artykuł, masz wiele rad, które możesz zastosować przy następnej wizycie w kuchni. Teraz, gdy masz już te wskazówki, może się okazać, że zechcesz spróbować ugotować coś bardziej wymagającego.