Piec konwekcyjny wyposażony jest w wentylator który cyrkuluje gorące powietrze wokół wnętrza piekarnika, powoduje iż w każdym punkcie piekarnika panuje podobna temperatura.
Dzięki temu potrawy pieką i podgrzewają się dużo szybciej, zmniejsza się także ilość wilgoci w piekarniku, dzięki czemu potrawy są chrupiące, brązowe na zewnątrz i pozostają soczyste w środku. Większość pieców konwekcyjnych ma ustawienie konwekcyjne, które aktywuje wentylator. Ustawienie konwekcji można włączyć lub wyłączyć, co zapewnia większą wszechstronność tego rodzaju pieca.
Gdy włączone jest ustawienie konwekcji, w pełni korzystamy z zalet pieca, gdy ustawienie konwekcji jest wyłączone, piekarnik działa jak tradycyjny piekarnik termiczny. Tradycyjny piekarnik posiada najczęściej dwa elementy grzewcze, które ogrzewają powietrze w piekarniku, aby przygotować jedzenie. Element grzejny na dole piekarnika służy głównie do podgrzewania, natomiast element grzejny na górze służy głównie do opiekania.
Jeżeli w tradycyjnym piekarniku przygotowujemy kilka dań wówczas naczynie znajdujące się najbliżej aktywnego elementu grzejnego gotuje się najszybciej.
Wymuszenie cyrkulacji powietrza wewnątrz piekarnika przyśpiesza przygotowywanie potrwa, które można przygotować 20-25% szybciej w porównaniu z tradycyjnym piekarnikiem. Na stronie Crispan – maszyny piekarnicze znajdziemy wiele pieców konwekcyjnych, dzięki którym znacznie skrócimy czas na przygotowanie jedzenia. Będzie to szczególnie ważne w przypadku restauracji i stołówek, gdzie czas odgrywa bardzo ważną rolę. Z pewnością w kuchniach restauracji znajdziemy profesjonalny piec konwekcyjny. Będzie on posiadał kilka półek dzięki czemu będziemy mogli zmieścić tam więcej dań, i obsłużyć większą ilość klientów. Piece konwekcyjne posiadają bardzo wiele ustawień, temperaturę, czy też w zaawansowanych wersjach kilka wentylatorów. Można także połączyć zalety pieca konwekcyjnego i tradycyjnego. Przykładowo konwekcji możemy używać tylko w początkowej fazie pieczenia.