Nie ma nic gorszego niż filiżanka nieświeżej, zwietrzałej kawy. Za każdym razem, gdy otwieramy torebkę lub pojemnik z kawą, zawarte w nim zmielone ziarna szybko wietrzeją i tracą swoje walory smakowe i aromatyczne.
Pod wpływem światła lub powietrza lipidy jełczeją, związki smakowe odparowują, a wartości odżywcze zmieniają się z powodu utleniania. Nawet jeśli obecny jest tylko jeden z tych elementów, będzie to miało znaczący wpływ na gorszy smak porannej kawy. Najważniejsze jest to, że świeżość ziaren kawy ma znaczenie. Aby uzyskać najlepszą kawę, należy ją zmielić świeżo palone ziarna bezpośrednio przez zaparzeniem, a następnie odpowiednio przechowywać przez krótki okres czasu. Najlepsze ziarna kawy powinny być zmielone i użyte jak najbliżej ich daty palenia. Dzięki temu będziesz w stanie zmaksymalizować swoje smaki, minimalizując narażenie na światło, powietrze i zanieczyszczenia środowiska, na jakie narażona jest kawa przechowywana przez zbyt długi okres czasu. Dla większości z nas nie jest to praktyczne rozwiązanie. Ziarna muszą zostać wysłane od producenta kawy do konsumenta. Niektóre firmy mielą ziarna na sprzedaż, inne, jak sklep z kawami, będą oferować sprzedaż całych ziaren kawy świeżo mielonych na miejscu.
Tak palona i sprzedawana kawa ma największe wartości odżywcze i smakowe, które z pewnością docenią smakosze tego naparu.
Szczytowy smak kawy różni się w zależności od palonej kawy, preferowanego rodzaju ziaren i metody parzenia. Zasadą jest, że im bliżej daty końca ważności produktu, tym mniej smaku oferują ziarna kawy. W przypadku wielu produktów kawowych data przydatności do spożycia jest sposobem na określenie, kiedy nastąpił proces palenia. Większość kaw ziarnistych ma datę przydatności do spożycia, która wynosi kilka miesięcy po prażeniu ziaren. Jeśli możesz zaparzyć kawę bliżej daty palenia, a nie daty jej wyrzucenia, kawa będzie świeża i smaczniejsza. Mielenie świeżych ziaren jest zawsze warte poświęcenia dodatkowego czasu rano na przygotowanie filiżanki kawy. Nie ma lepszego sposobu na maksymalizację doskonałego smaku naparu.