Moringa oleifera to bardzo ceniona roślina, która rośnie w wielu krajach tropików i podzwrotnikowych. Ma imponujący zakres zastosowań leczniczych oraz wysoką wartość odżywczą.
Różne części tej rośliny zawierają ważne minerały i są dobrym źródłem białka, witamin, beta-karotenu, aminokwasów i różnych fenoli. Oprócz przekonujących właściwości oczyszczania wody i wysokiej wartości odżywczej, moringa jest bardzo ważna ze względu na swoją wartość leczniczą. Różne części tej rośliny, takie jak liście, korzenie, nasiona, kora, owoce, kwiaty i niedojrzałe strąki działają jako stymulatory serca i krążenia, posiadają działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwgorączkowe, przeciwpadaczkowe, przeciwzapalne, moczopędne, obniżające ciśnienie krwi, obniżające poziom cholesterolu i cukru oraz są stosowane do leczenia różnych dolegliwości w miejscowym systemie medycyny, szczególnie w Azji. Liść Moringi jest przydatnym naturalnym suplementem do leczenia i zapobiegania cukrzycy, pomaga zapobiegać skokom cukru po posiłkach i zmniejsza poziom cukru we krwi na czczo. Utrzymanie zdrowego poziomu cukru we krwi jest kluczem do zmniejszenia stanu zapalnego, poprawy nastroju oraz zapobiegania chorobom serca i cukrzycy. Inne przeciwutleniacze pomagają chronić komórki wytwarzające insulinę przed szkodliwym stresem oksydacyjnym.
Przeciwutleniacze w liściach moringi pomagają również chronić nerki i siatkówkę przed uszkodzeniami związanymi z cukrzycą. Moringa może pochwalić się imponującym arsenałem przeciwutleniaczy, w tym witamin C i E, flawonoidów i polifenoli. Zmniejszenie poziomu cukru we krwi, stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego może pomóc w zapobieganiu niepożądanemu przybieraniu na wadze, tak samo jak wysoka zawartość błonnika, oraz pomóc w usuwaniu z organizmu komórek tłuszczowych. Kilka związków, które mają liście moringa jest naturalnie przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i przeciwpasożytniczych. To sprawia, że moringa jest przydatna w konserwacji żywności i oczyszczaniu wody, a także chroni przed paskudnymi zakażeniami przenoszonymi przez żywność, takimi jak salmonella lub grzyby. Włączenie moringi do diety może pomóc zwiększyć odporność na infekcje bakteryjne układu pokarmowego.